Bevar motivationen med social træning

11. juni 2021

Vi ved godt, at træning er godt. Til tider kan det dog knibe med motivationen.

I de situationer kan det være godt at have nogle, som giver et kærligt skub og sørger for, at vi får trænet. Med en træningsmakker eller holdsport øger du chancen for at nå i mål med din træning. Her lidt om de fordele, du kan se frem til, når du gør din træning social.

Solosport får nyt liv med en træningsmakker

Mange sports og træningsformer er i princippet noget, du kan gøre alene. Det gælder for aktiviteter som løb og styrketræning. Af den grund er der mange os, som ynder at udøve disse sports alene. Det kan dog være nemt at melde pas på en træning, når du alene om den. Det problem kan du komme til livs med en træningsmakker.

Der kan være mange fordele ved at finde dig en træningsmakker, og det gælder uanset, om vi taler en makker til løb, styrketræning eller noget helt tredje. En makker gør det sjovere at være fysisk aktivt. Har du en træningsmakker ved din side, er der desuden større sandsynlighed for variation i din træning. En makker kan give dig ny inspiration, for eksempel ved at præsentere dig for nye øvelser, og det kan klart være noget, som styrker motivation. Sidst men ikke mindst præsterer du ofte bedre, når du træner med andre. Det skyldes, at konkurrencegenet sætter ind, hvorom du presser dig selv på nye og givende måder.

Holdsport kan være vejen frem

Der findes mange sportsgrene, som allerede har et socialt element i sig. Her får du socialt samvær og fællesskab fra det øjeblik, du går i gang med sporten. Interessen for holdsport blomstrer. Heraf er det især klassikere som fodbold og håndbold, der er populære. Det kan selvfølgelig hænge sammen med de mange imponerende danske præstationer i disse grene. Især inden for håndbold gør Danmark det godt, og meget tyder på, at vi senere på året har noget godt i vente, når det danske kvindelandshold skal spille VM. Her placerer spil på håndbold lige nu landsholdet i top fire med odds på 12.00. Med sådan præstationer kan det være nemt at blive inspireret til selv at prøve kræfter med holdsport, og det kan absolut være en god idé at forfølge den interesse.

Forskning peger nemlig på, at holdsport kan bevare din ild. Når du engagerer dig i en holdsport, får du en ansvarfølelse over for resten af holdet. Du ved, at dit hold er afhængig af, at du møder op. Deraf bliver det desto nemmere at komme afsted til dagens træning. Samtidig peger forskning på, at holdsport styrker din mentale sundhed samt sociale kompetencer. Det skyldes, at du automatisk bliver en del af et fælleskab og faktisk en hel uundværlig del af dette fælleskab. Kort sagt kan holdsport være alletiders måde at bevare motivationen for din træning.

Solosport forvandlet til en sjov social aktivitet ved hjælp af en træningsmakker, eller en klassisk holdsport, som allerede indeholder et socialt element. Begge dele kan være vejen frem, når vil bevare motivationen. Sammen med andre er der bare meget, der bliver sjovere – og det gælder også, når vi taler træning.